HTML

Flashlectic

Látok valamit és arról eszembe jut valami, amiről megint eszembe jut valami. Témákat vetek fel, ihletet keresek/adok, a többi rajtatok múlik. Nem szállok be a versenybe, hogy mindenkinél előbb informáljalak titeket a trendekről, legfrissebb kampányokról, boltba érkező ínyencségekről, de nyitva tartom a szemem, és ha találok valami izgalmasat, szólok.

Címkék

2009.06.30. 23:52 BYS

Feltűrt pólóujj

Címkék: férfi inspiráció fogalom ikonok

A feltűrt ujjú ingekről ötlött eszembe: a póló.

Az egyik legkülönösebb fogalom a póló. Minden képzeletet felülmúlóan határtalan lehetőségekkel bír. Magán a póló fogalmán belül is számos ikonná vált megoldás született - "a" fehér póló, a feltűrt pólóujj, az ujjatlan, a megcsomózott póló, nyomott mintás pólók.

Ez is befoghatatlanul tág téma. Úgyhogy ismét csak a sokszínűség felvillantására szorítkozom.
És örömmel venném, ha bárki felvilágosítana minket, honnan is erednek ezek a fogalmak.
Mióta visel az ember pólót? Mit jelent a póló feltűrt ujja? Tudtok-e még kultikussá vált darabokat? Férfiakat/nőket, akik kultikussá tették valamelyik viseletet?

Kezdjük az ihlető címadóval: a feltűrt ujjal.
American Graffitti. Fehér szűk póló ujjába csavart cigi.

A feltűrt ujj fogalom nálam abszolút összeforrt a rockabillyvel. Nem tudom, mit is szimbolizál, hogy alakult ki. Van benne valami rebellisség, vagy fittyett hányás.
Valahogy azt képzelem, az 50es évek után kimaradt egy kis idő, majd a 70es évek végén - 80as elején bukkanhatott fel ismét.

És most jöjjenek a kultik-cool-teek. Oh, hahaha!
Ujjatlan-feltűrt vagy leszaggatott, megcsomózott, feszes fehér, vizes, bő, etc.

Kinek van meg a "fröcskölt póló", valamikor a '90es éve elejéről? Fehér alapon fröcskölt fekete mintázat, különféle grafikákkal: Levi's 501 felirat, meg talán Chicago Bulls. Bár nem kizárt, hogy rosszul emlékszem. Mindenesetre gyermekkoromban hihetelen lázban tartotta a kispesti tiniket ez a kollekció.

Van, aki azzal foglalkozik, hogy korunk kultúrtörténetét a ruhákon keresztül firtatja?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://flashlectic.blog.hu/api/trackback/id/tr831312168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása